Abychom uchovali potraviny v dobrém stavu, je nutné je ukládat na chladné místo a do lednice. Spíž vyžaduje dobré větrání a nejlépe polohu situovanou směrem k severu, aby byla co nejchladnější. Police by měly být alespoň částečně z chladivého materiálu. Potraviny v dobré spíži vydrží i dvojnásobnou dobu v čerstvém stavu.
Konzervované potraviny vydrží neomezeně dlouhou dobu. Jen rebarbora a švestky, které by se měly spotřebovat do půl roku. Jakmile je jednou sklenice otevřená, měla by se spotřebovat co nejdříve a ukládat do lednice.
Suché a balené potraviny vydrží při dobrém skladování měsíce. Mleté koření kupujte jen v malém množství. To nemleté vydrží mnohem déle aromatické. Nemletá káva v uzavřeném obalu je kvalitní i tři měsíce. Luštěniny, rýže a sušené ovoce si zachovají své vlastnosti, pokud jsou ve tmě. Do sklenice se sušeným ovocem vložte kousek citronové kůry.
Bylinky vydrží suché a voňavé v tmavých, těsně uzavřených nádobách. Další možností je, zabalit je čerstvé po malých porcích do alobalu a dát zamrazit, nebo smíchat s vodou a zamrazit v nádobě na výrobu kostek ledu.
Maso a ryby patří vždy do lednice. Ryba musí být v uzavřeném obalu, aby od ní nenačichly ostatní potraviny. Maso by naopak mělo být rozbalené, aby „dýchalo“. Pokud neplánujeme během dvou dnů maso zpracovat, je lepší ho hned dobře zabalit proti vysychání a zamrazit.
Zelenina má své místo ve spíži rozložená na policích, nebo v pověšených drátěných koších. Brambory a kořenová zelenina potřebují tmu. Zelenina by neměla zůstat uzavřená v plastových obalech. Pokud ji dáme do šuplíku v lednici, je dobré k ní dát suchou houbu, která absorbuje přebytečnou vlhkost.
Vejce se ukládají na chladném místě, nemusí to být nezbytně lednice. Vydrží až tři týdny, Vejce se nemyjí, Pokud jsou znečištěné, stačí je nahrubo očistit. Na povrchu skořápky je tenká vrstva, která vejce chrání. Škodí jim, pokud nejsou v konstantní teplotě.
Pečivo můžeme pro dlouhodobé uskladnění zamrazit. V čerstvém stavu vydrží několik dní, pokud je v uzavřené krabici s malým otvorem, pro přístup vzduchu. Pokud nemá čerství vzduch, má tendenci plesnivět. Potom je nutné důkladně krabici vymýt a usušit, jinak se bude plíseň šířit na další pečivo.